Translate

Khamis, 17 September 2020

KARIPAP PUSING

Doh minyak :


2 cwn tpg gandum
1 sudu tpg jagung/t.beras
3-4 sudu minyak msk yg telah panaskn
Garam secubit
Air sejuk dari peti ais secukup untuk doh .

Di gaul sebati tpg n minyak tadi pastu baru masuk air sejuk sedikit demi sedikit sampai jadi doh yg lembut..bahagi beberapa bahagian dan leperkn..
(tgok dlm gambar)

Doh marjerin:

1 cwn tpg gandum
1/2 sudu tpg jagung/ t.beras
Marjerin secukupnye untuk bancuhan..
Gaul tpg ngan marjerin sampai jadi doh..
bahgi doh mengikut doh yg pertama tadi..buat bulat²...masukkn dlm doh yg pertama yg dah di leper kn tadi..
tutupkn bulat²kn sedikit...buat sehingga abis...rehatkn doh dlm 15 minit baru di gelekkn ,dah di gelek gulung lgi sekali baru di potong ikut ketebalan yg kite nk...
pastu gelek lagi baru masukkn inti kelim tepi baru goreng...

Selamat Mencuba..
Resepi asal oleh saudari Ina Rose

PULUT PANGGANG

Resepi:

1. Beras pulut cuci bersih² rendam setgh jam kemudian kukus sehingga masak,
2. Santan & secubit garam,keluarkn pulut yg dh siap dikukus td gaul dgn sedikit santan kemudian kukus lg dlm bbpe minit, tujuan letak santan tu bg kuih pulut korg rasa berlemak & lembut..da masak sejukkn seketika..
3. Daun pisang (dilayu terlbih dahulu supaya senang nk proses gulong)

Untuk inti:
1. Kelapa parut jgn pilih kelapa trlalu tua ye,yg sdg² utk buat inti kuih..
2. Cili kering,kunyit hidup,udg kering,jintan manis,jintan putih,halia,serai,bwg merah,bwg putih (dblend semua sekali)
~sediakn kuali masukkn kelapa,masukkn bhn² diblend,masukkn sedikit air..masak inti dgn api sederhana,kacau sebatikn masukkn brown sugar & garam..pastikn secukup rasa,masak sehingga inti jd kering..siap ketepikn~

Cara²nya:

Ambil pulut, kepal² masukkan inti,kemudian gulong dengan daun pisang atas tu klip guna lidi pun boleh,stapler lagi mudah ..dah siap boleh dipanggang...kalau ada "air fryer" bakar je guna "air fryer" lagi senang..👍

💗Selamat Mencuba💗

Resepi asal oleh saudari ..SuiSan Aliezsha 💕

AKOK PANDAN KEDUT

Kuih akok kedut merupakan salah satu kuih tradisional yang sangat terkenal di negeri pantai timur khususnya di Kelantan dan Terengganu . tekstur dalam kuih ini lembut dan sedikit bersarang serta mempunyai rasa yang lemak lemak manis .


Bahan Bahan :

4 helai daun pandan 
1 cawan air 
1/2 cawan tepung gandum
1 cawan santan pekat
3/4 cawan gula halus ( boleh lebih / kurangkan ) 
5 biji telur ( sy guna gred AA )
1/2 sk garam halus

Cara Cara :

kisar dahulu daun pandan bersama secawan air dan tapiskan .
kemudian , masukkan ke semua bahan yang lain termasuk air tapisan daun pandan tadi ke dalam pengisar dan kisar hingga sebati .
panaskan oven bersama acuan yang telah disapu dengan sedikit minyak .
tuangkan adunan ke dalam acuan dan bakar pada suhu 180°C selama 40 minit bergantung kepada oven masing masing .
kuih akok akan menggelembung seperti belon ketika dimasak dan akan mengecut dan berkedut apabila dikeluarkan . Siap ..!💗
Sumber :Resepi Masakan @ Facebook