Doh minyak :
2 cwn tpg gandum
1 sudu tpg jagung/t.beras
3-4 sudu minyak msk yg telah panaskn
Garam secubit
Air sejuk dari peti ais secukup untuk doh .
Di gaul sebati tpg n minyak tadi pastu baru masuk air sejuk sedikit demi sedikit sampai jadi doh yg lembut..bahagi beberapa bahagian dan leperkn..
(tgok dlm gambar)
Doh marjerin:
1 cwn tpg gandum
1/2 sudu tpg jagung/ t.beras
Marjerin secukupnye untuk bancuhan..
Gaul tpg ngan marjerin sampai jadi doh..
bahgi doh mengikut doh yg pertama tadi..buat bulat²...masukkn dlm doh yg pertama yg dah di leper kn tadi..
tutupkn bulat²kn sedikit...buat sehingga abis...rehatkn doh dlm 15 minit baru di gelekkn ,dah di gelek gulung lgi sekali baru di potong ikut ketebalan yg kite nk...
pastu gelek lagi baru masukkn inti kelim tepi baru goreng...
Selamat Mencuba..
Resepi asal oleh saudari Ina Rose
Tiada ulasan:
Catat Ulasan