Translate

Khamis, 17 September 2020

PULUT PANGGANG

Resepi:

1. Beras pulut cuci bersih² rendam setgh jam kemudian kukus sehingga masak,
2. Santan & secubit garam,keluarkn pulut yg dh siap dikukus td gaul dgn sedikit santan kemudian kukus lg dlm bbpe minit, tujuan letak santan tu bg kuih pulut korg rasa berlemak & lembut..da masak sejukkn seketika..
3. Daun pisang (dilayu terlbih dahulu supaya senang nk proses gulong)

Untuk inti:
1. Kelapa parut jgn pilih kelapa trlalu tua ye,yg sdg² utk buat inti kuih..
2. Cili kering,kunyit hidup,udg kering,jintan manis,jintan putih,halia,serai,bwg merah,bwg putih (dblend semua sekali)
~sediakn kuali masukkn kelapa,masukkn bhn² diblend,masukkn sedikit air..masak inti dgn api sederhana,kacau sebatikn masukkn brown sugar & garam..pastikn secukup rasa,masak sehingga inti jd kering..siap ketepikn~

Cara²nya:

Ambil pulut, kepal² masukkan inti,kemudian gulong dengan daun pisang atas tu klip guna lidi pun boleh,stapler lagi mudah ..dah siap boleh dipanggang...kalau ada "air fryer" bakar je guna "air fryer" lagi senang..👍

💗Selamat Mencuba💗

Resepi asal oleh saudari ..SuiSan Aliezsha 💕

Tiada ulasan:

Catat Ulasan