Translate

Rabu, 4 Ogos 2021

RESEPI SOS SAMBAL VIRAL THAI

Jika anda peminat makanan thai mesti ada biasa dengan 3 jenis sos thai tiap kali makan. Sesuai dengab MiangPla, somtam nasik putih, nasik campur semua pon boleh wahhh..
Sos ni makan dengan nasik putih pun sedap tak terhingga.
 
3 SAMBAL/SOS INI SESUAI UNTUK
 
🌶 Daging dan Ayam bakar
🌶 Ikan Goreng ayam goreng
🌶 Nasi Putih
🌶 Daun Salad
🌶 Nasi Putih
🌶 Kari dan Gulai
🌶 Lokcing
🌶 Makanan barbeque
🌶 Ulaman
 
Kredit resepi asal CIk Nadiaa di Facebook Masak Apa Hari Ni (MAHN) / SirapLimau
 

SOS MERAH / THAI SWEET SAUCE
 
Bahan-bahan:

3-4 biji cili api
6 biji cili merah
6 ulas bawang putih
1/2 kiub ayam
3 sb sos nam pla
gula putih / gula kabung secukup rasa
perahan air limau nipis @ cuka
sedikit air
sedikit tepung jagung
 
Cara-cara:

Kisar semua bahan. Kemudian masak sampai pekat atas api dengan menambahkan sedikit tepung jagung.

Sos merah ni rasanya manis pedas macam sos maggi.
 
 

SOS HIJAU

Bahan-bahan:


3-4 biji cili api hijau
6 biji lada hijau
segenggam daun ketumbar (sekali dengan akar)
6 ulas bawang putih
3 sb sos nam pla
1/2 kiub ayam
1/4 cwn gula putih / gula kabung
1/4 cwn air limau nipis
1/4 cawan air
garam secukup rasa
sedikit tepung jagung
 
Cara-cara:

Kisar semua bahan, kemudian masak dengan tepung jagung sampai pekat.

Sos hijau ni rasanya masam manis. Tak payah bubuh garam banyak sangat atau tak payah bubuh pun tak apa sebab dah ada rasa masin sedikit dari kiub ayam tadi..
 
SOS HITAM

Bahan-bahan:


1/2 sb beras pulut – disangai & ditumbuk halus
1/2 sb udg kepai / geragai – disangai
1 sb thai chilli flake -kalau tak ada, sangai sekejap cili kering & tumbuk
3-4 biji cili api- dihiris
1 biji bawang merah – dihiris
sedikit daun ketumbar – dihiris
2 sb sos nam pla (sos ikan – cari yang ada gambar sotong dengan sticker hijau)
1/4 cwn gula putih + gula perang / nisan kerek / gula kabung
1/2 cwn air + pes asam jawa secukup rasa
sedikit tepung jagung

Cara-cara:

Masakkan semua bahan dengan sedikit tepung jagung KECUALI beras pulut, cili, bawang, daun ketumbar & udang kepai.

Bila dah pekat dan sejuk baru campur semua bahan sangai dan hiris tadi. Sos hitam ni rasanya masin, manis dan pedas.

Sos ini pun boleh dimakan bersama Miang Kham, cuma tak payah letak beras pulut.

RESEPI KEK SPAN MARBLE SUSU

Bahan-bahan:

- 1 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung jagung
- 1/3 cawan susu tepung
- 3/4 cawan gula kastor
- 1/4 cawan susu segar
- 6 biji telur
- 40g ovalette
- 80g mentega (dicairkan)
 
Cara-cara:
 
1. Pukul kesemua bahan-bahan (kecuali mentega cair) sehingga menjadi warna putih dan betul-betul gebu.
2. Cedokkan sedikit adunan dan gaul bersama mentega cair. Kemudian tuangkan semula ke dalam mangkuk adunan dan gaul rata.
3. Sapukan loyang dengan mentega dan taburkan tepung gandum.
4. Tuangkan adunan ke dalam loyang. Titiskan pewarna-pewarna yang diingini.
5. Gunakan lidi dan lorekkan pewarna untuk hasilkan corak yang diingini. Hentakkan loyang beberapa kali.
6. Bakar 35 ke 40 minit pada suhu 170°C dengan setting bakar atas-bawah.
7. Siap untuk dihidang!
 
P/S: Untuk pilihan pewarna dan corak, anda boleh mengikut kreativiti sendiri
 
 

 
Resepi: Irfan Syazwanshah@fb.com
 

KEK HARIMAU MALAYA (loyang 8.5”)

Bahan A :
 
500gm mentega anchor/golden churn
150gm gula castor
1sdm ovelete
10 biji telur gred Aa
250gm susu pekat
1 tin kecil serikaya
200 gm horlick
250gm tepung pau
1 sd kcl esen vanila
 
Bahan B :
 
150 gm cream cheese
pewarna oren
 
Bahan C : 
 
1 cup metrik Milo
2 sudu koko powder
1-2 sd browning liquid
 
Cara-cara :
*pukul mentega,gula castor dan ovelete hingga kembang putih gebu.
*masukkan telur satu persatu
*kemudian masukkan susu pekat dan serikaya pukul hinggga sebati baru masuk bahan kering seperti horlick dan tepung pau. pukul lagi hingga tidak beketul kemudian masukkan esen vanila sebatikan.
*bahagi adunan kepada 2 bahagian
 
1-masukkan bahan A:cream cheese dan pewarna oren
2-masukkan bahan B: milo,serbuk koko dan browning liquid. 
 
*masukkan adunan dalam piping bag atau botol sos
 
Cara Melapis:
 
lapik loyang dengan kertas minyak
panaskan oven api bawah atas 150c ikut oven masing2.
selang seli adunan oren dan coklat menggunakan piping bag atau botol sos.
bakar ,kemudian tukar api atas sahaja piping lagi untuk lapisan kedua dan seterusnya sehingga habis.saya dapat 13 lapisan.
 
Kredit : nurul haniza mohamad