Bahan-bahan:
2 cawan nasi
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
1 1/2 cawan gula pasir
2 1/2 cawan air
2 sudu kecil yis - mauripan
Kelapa parut + sedikit garam
Cara-caranya:
1. Blend nasi dan air sehingga hancur .
2. Setelah hancur, campurkan gula dan blend sebati.
3. Dalam bekas lain, satukan tepung gandum, tepung beras dan yis.
4. Selepas itu, masukkan bahan yang diblender tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati. Perap selama 3 jam.
5. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
6. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil. Masukkan dalam acuan kecil dan kukus selama 15 minit.
7. Hidang bersama kelapa yang telah di gaul dengan sedikit garam.
Anda boleh tambah apa- apa warna yang anda suka dan anda juga boleh guna apa-apa sahaja acuan yang anda ada..💖
Sumber resepi : Resepi IBU @ Facebook
Tiada ulasan:
Catat Ulasan