Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
1 sk. soda bicarbonate
1 cawan susu cair
1 biji telor
1 cawan air
1/2 packet yis kering
3 sb. gula
1 sb. margarine (cairkan)
1 sk. garam
1 sk. esen vanilla
Sedikit pewarna kuning
Inti : jam nenas,atau kacang merah,atau pes coklat..atau sekaya
Cara-caranya:
Campurkan air bersama yis dan gula untuk aktifkan yis.. Biar berbuih.
Campurkan susu cair dengan telor dan margarine cair..ketepikan.
Masukkan bahan- bahan lain kedalam bekas,dan tuang campuran yis tadi, bersama campuran telur + susu, gaul rata, bila dah sebati, perap selama 1 jam dengan menutup bekas.
Cara masak :
Panaskan kuali leper ,sapu minyak. Sapukan juga minyak di keliling acuan. Acuan yang digunakan di sini adalah acuan " egg banjo".
Tuang 1/2 adunan, biarkan selama 1 min baru sudukan inti, kemudian tutup dgn 2 sudu besar lagi adunan batter, tutup kuali..Biar selama 2-3 min , kemudian kikis acuan dgn pisau supaya kuih lekang dari adunan..bila kuih tanggal dari acuan balik2 kan supaya masak sekata..
Langkah terakhir.. angkat..!
Selamat Mencuba!
Resepi asal oleh saudari Mahani Hussain via masak apa hari ni.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan