Translate

Rabu, 16 September 2020

Tumis Terung bersama Daging Cincang

 Bahan-bahannya:

4-5 biji terung panjang (Dibelah dua)
200 gram daging cincang
1 biji cili merah(Dipotong bulat)
2 ulas bawang putih(Dicincang halus)
2 inci halis(Dicincang halus)
2 sudu besar kepingan cili/chilli flakes
1 sudu besar tepung jagung dicampurkan dengan air
Daun bawang (Dipotong halus)
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Bahan-bahan untuk sos:
2 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu teh minyak bijan
1/2 sudu makan cuka

Cara membuatnya:
Satukan kesemua bahan-bahan sos. Ketepikan
Panaskan minyak dan goreng terung. Angkat dan toskan (Angkat terung apabila ianya bertukar warna )
Tinggalkan dalam 2 sudu makan minyak dan masukkan kepingan cili.
Kemudian masukkan bawang putih , halia dan cili merah. Masak sehingga wangi.
Masukkan daging cincang dan masak dalam 2 minit.
Masukkan sos , terung , garam dan gula. Gaul sebati
Akhir sekali masukkan campuran tepung jagung dan masak sehingga kuahnya pekat.
Taburkan daun bawang 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan