Rugi kalau tidak cuba kek tornado viral. Kek tornado ialah kek moist layer cream cheese dengan topping krim coklat pekat lekat memikat. Sesuai namanya, kek ini akan mampu tunggang langgangkan lidah anda dalam sekejap. Makan kek tornado tak muak. Sekali makan kek tornado mesti ketagih lagi. Lagi sedap masuk peti sejukkan dulu baru disantap.
Bahan-bahan :
3 biji telur,
1 cawan gula,
1 sudu kecil esen vanilla,
1 cawan minyak,
1½ cawan tepung naik sendiri + 1 sudu kecil soda bikarbonat (boleh guna 1 cawan tepung untuk kek lagi moist, kalau kalau boleh pakai tepung gandum + 1 sudu kecil soda bikarbonat + 1 sudu kecil baking powder diayak).
½ cawan serbuk koko@blh ganti dengan milo kalau tidak ada serbuk koko/coklat,
¼ cawan air panas.
Cara-cara :
Pukul rata telur, gula, dan esen vanilla.
Masukan minyak masak, dikacau biar sebati.
Masukkan tepung, baking powder, dan soda bicarbonate.
Masukkan serbuk koko/coklat/Milo.
Akhir sekali masukkan air panas, kacau rata.
Bakar api atas bawah suhu 180°C selama 50 minit bergantung pada tahap kepanasan oven. Kalau mahu kukus boleh kukus selama 40-45 minit.
Tip: Untuk kek gebu tidak perlu guna mixer. Hanya kacau guna sudip sahaja macam buat kek brownies.
Bahan Cream cheese :
250 gram cream cheese,
60 ml whipping cream (kalau ingin lebih gebu boleh lebihkan whipping cream),
3-4 sudu besar susu pekat boleh sesuaikan ikut manis yang disuka.
Cara-cara :
Mixer cream cheese sampai lembut.
Tambahkan susu pekat (rasa tahap kemanisan yang anda suka).
Masukkan whipping cream dan mixer sampai gebu dan ringan.
Bahan Coklat Ganache :
100 ml whipping cream,
250 gram milk compound,
2 sudu besar mentega/majerin,
(Double boil sampai sebati akhir sekali masukkan marjerin. Tuangkan coklat ganache sebagai topping kek tornado).
Kredit: fatimah saari
Tiada ulasan:
Catat Ulasan