Translate

Khamis, 17 September 2020

RESEPI SERABAI KEDAH

Resepi :

4 cawan tepung gandum
3 1/2 cawan air ( tuang secawan demi secawan hingga dpt kepekatan yg cair.sedikit dr adunan tpg goreng pisang)
1/2 paket yis mauripan
4 sudu gula
Secubit garam
Setengah paket eno original,paket biru.

Campurkan semua adunan sehingga sebati dan tidak berketul2. Perap selama 2 jam tutup adunan dgn tudung periuk.(adunan akan naik dua kali ganda dan berbuih)
Setelah diperap,masukkan eno dan kacau hingga sebati.

* xboleh terlalu lebih perap nanti x naik..so better sejam lebih dah check adunan

* adunan cair sedikit dr bancuhan tpg grg pisang.kalu cair sgt nanti lembik.

lepas adunan dah set,sendukkan ke dlm acuan serabai yg telah di oles dgn marjerin atau myk.tutup acuan dgn tudung periuk selama 5minit atau sehingga tepung masak.

Kuah lemak manis:

2 cwn santan
2sb tpg gandum
Secubit garam
Seketul gula melaka
4sb gula
Daun pandan

Cara: satukan semua bhan dlm periuk,kacau hingga sebati dan masak.atas api sederhana hingga kuah pekat blh tutup api.

SUMBER: ROHAIDA ABD RAHMAN @ Facebook



Tiada ulasan:

Catat Ulasan