Translate

Khamis, 17 September 2020

KERIA GULA MELAKA

BAHAN-BAHAN:

-ubi keledek
-tepung beras
-gula melaka + gula biasa

cara nya :
-ubi keledek kupas kulit, potong dadu2. (bsr sikit, jgn mcm dadu sungguh lak) 

-msuk keledek potong td dlm periuk, masuk air, agak tggelam ubi.. pastu buh garam sikit... (bg ad rasa keledek)

- rebus smpai empuk ye.
-angkat toskn.... lenyek smpai hncur ms panas2. dh selesai lenyek, sejukkan...
p/s: bg sejuk btul2 ye.....!

-masukkn tepung beras dlm ubi lenyek ye... agk2 je.. sukatan sbnr sy lupa.

dh lama xniaga... yg pasti , sukatan ubi lenyek & tpung beras td...xmelekat kat tgn masa kita nk uli (bulatkan)

-bulat2kan mcm dlm gmba kt bawah, ikut size sama bulat. nk buat besar kecik pon xpela, ikut msg2. mcm sy timbang..ikut gram.. bg comel2 & sama size.

-lps tu bru tekan sikit doh bulat tu.. (sikit je tekan taw, mcm rupa kuih CUCUR BADAK)

- bru tekan guna jari kelingking bg ad lubang.. (tekap)
-goreng smpai garing....mcm sy suka gelap2. lg crunchy. 


Untuk sukatan sira:
-1 senduk nasi gula melaka
-1sudu gula biasa
(bahan ni ltk dlm kuali ye)
-masukkn air (agak gula tggelam) jgn byk air ye.
-masak smpai menggelegak (berbuih)
-bg melekit ye, xcair. bila kita angkat pakai senduk/sudip, nampak air gula xputus2.
-msukn keria , ttp api & gaul.

p/s : jarakkn keria ye, sbb akan melekat sblm keras. nntu xcntik rupa kalau kita angkat.

lastly... masak siap tu kena la ckp ikut alunan (DP eina azman)



Kredit Resepi : qinn anne via mahn 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan