Translate

Khamis, 17 September 2020

PAPRIK DAGING #myownStyle

Paprik Daging

Bahan2 asas 

1-Bawang  putih *ketuk je
2-Cili kering *kisar
3-Daging@ayam@seafood *gaul dulu ngan 'Maggie Cukup Rasa".

*BahanTambahan-sos tiram, sos cili , pes asam jawa dan sedikit gula.

Sayur2 kegemaran anda..cthπŸ‘‡

4-lobak *potong ikut suka hati ,tapi jangan kecik sangat.
5-cendawan shitake *belah je lah macam mana pun ..nak campak seketul 2 pun boleh ..
6-bawang besar/merah dan kuning              *potong dadu 
7-cili padi hijau@ cili Benggala /merah/hijau/kuning (ini opsyen shj supaya sajian nampak lagi meriah) 
  *Cili Benggala ni pun potong dadu*
8- kalau ada lagi sayur yg anda nak  tambah , tambah lah.. πŸ˜…
9- kalau ada jagung muda yg kecik tu pun  boleh  gak campak sekali..πŸ˜‰

Caranya.. 
bawang putih dalam 5 ulas kasi ketuk dulu.. then tumis sekejap..dalam 2 minit then masuk kan cili kering kisar tadi..dalam 2-3 sudu besar ( ikut rasa pedas yg anda mahukan)..then kacau sampai cili tadi kering air nya.. lebih kurang dalam 5 minit je ..
Then masuk lauk tadi ayam/daging/ seafood..kacau lagi.. sampai lauk yg anda masukkan tadi masak.. ( kalau pakai seafood , tunggu sampai separuh masak ye.jgn sampai masak nanti tak sedap 😜..) 
Then last... Masuk semua sayur2 yg anda suka tu bersama sos tiram , sos cili, pes asam jawa dan juga sedikit gula... kemudian kacau.. lepas 5 minit test rasa.. cukup tak dia punya masam,manis dan masin nya..? Kalau tak cukup pandai 2 lah kiranya ejas sendiri ye.. jgn salahkan sis ye..,😜😜

Ini pakrik gaya Sis ye..jgn samakan ngan mana2 paprik kat dunia ni ye..😜

Sekian Wassalam....  


Tiada ulasan:

Catat Ulasan