Resepi kuih PENERAM
500g tpg beras cap gajah sekor300g gula merah
1/2 cup gula putih
1 1/2 cup Santan
Secubit Garam
**cawan sy guna cup
Step 1
Tuang dulu tepung dlm bekas tahan panas buat lubang di tengah..
Step 2
Masukkan santan, gula putih, gula merah & garam
Buka api sederhana kacau sampai btul2 mendidih..TOLONG jgn tinggalkan dapur masa ni na sbb nnt dia akn meruap..
Step 3
Dah tutup api trus tapis masukkan dlm bekas tepung tadi..gaul sekata akn nmpk time ni buih2 skit..Biakan selama 6jam
Step 4
Lps 6jam perap tekan2 adunan klau terlampau lembut Blh masukkan tepung gaul sebati..klau adunan sngt keras masukkan air panas mendidih..adunan tu mesti agak2 lah ye..xlembut xkeras sngt..
Step 5
Sapu minyak tempat nk lempirkan adunan..Guna kayu yg panjang tu utk bg lepir sekata agak2 dlm 1/2 cm ja..tekap guna acuan donut size paling kecik tu utk dptkan size yg sma..sapu minyak pada loyang na..
Step 6
Panaskan minyak api yg sederhana samp btui2 panas tau..BETUL2 panas ye..ambil adunan yg dah di tekap tadi..masukkan dlm kuali di bawah bg keatas tau..bru kembang dua2..Faham kan hehehe..
Guna chopstick kayu kecik utk balikkan dan angkat masukkan dlm chopsticks besar bg minyk betul2 trun tau utk mengelakkan perat minyak..
Ok dah siap
Tiada ulasan:
Catat Ulasan